Sollicitatietips

met de juiste voorbereiding maak je indruk

Voorbereiden van het sollicitatiegesprek

De voorbereiding van een sollicitatiegesprek is cruciaal. Je hebt vaak maar 1 a 1,5 uur om jezelf te presenteren én om zelf een gevoel te krijgen bij het bedrijf.

De recruiter van Netwerkt die jou ondersteunt in het proces voorziet jou ook van specifieke informatie, over bijvoorbeeld de functie of het bedrijf, wat jou helpt het gesprek voor te bereiden. Hij of zij staat jou bij elke stap bij. Maar onderstaande sollicitatietips kunnen je ook zeker helpen. Heb je nog vragen? Neem dan contact op met de betreffende recruiter.

Vooraf het gesprek

CV en sollicitatiebrief:
Zorg ervoor dat je cv overzichtelijk is en relevant voor de functie waarvoor je solliciteert. Spits je cv op de specifieke vereisten van de baan en benadruk je vaardigheden en ervaring die relevant zijn voor de functie. Vraag de Netwerkt recruiter om kritisch naar je cv te kijken.

Onderzoek de werkgever:
Voordat je naar een sollicitatiegesprek gaat, verdiep je in het bedrijf. Ken de missie, visie en waarden. Bezoek winkels en doe uitgebreid onderzoek naar online aanwezigheid. Dit toont aan dat je echt geïnteresseerd bent en goed voorbereid.

Verdiep je in de functie:
Ken de specifieke vereisten van de functie en bedenk voorbeelden uit je ervaring die aantonen dat je geschikt bent voor de rol.

Sollicitatietips, tips om te solliciteren, solliciteren, hoe te sollicteren
Salarissen in de retail, salarissen, salaris bedrijfsleider, filiaalmanager salaris, salaris supermarktmanager, supermarkt salaris, manager salaris, filaalmanager salaris, regiomanager salaris, category manager salaris

Tijdens het gesprek

Toon je motivatie:
Laat zien waarom je geïnteresseerd bent in de functie en het bedrijf. Bespreek wat je aantrekt in de rol en hoe je denkt bij te dragen. Vraag aan je Netwerkt recruiter het hemd van het lijf.

Bereid je voor op veelgestelde vragen:
Oefen antwoorden op vragen, zoals “Vertel eens iets over jezelf” en “Waarom ben je geschikt voor deze functie?”.

Stel vragen:
Bereid enkele vragen voor om tijdens het gesprek te stellen en maak notities, ook al kun je alles goed onthouden, ook hiermee laat je zien dat je geïnteresseerd en gestructureerd bent.

De eerste indruk

De eerste indruk maak je maar een keer. Dus:

Dress for success:
Kleed je passend voor de functie en het bedrijf. Een professionele uitstraling draagt bij aan een goede eerste indruk. Beter iets overdressed dan underdressed. De Netwerkt recruiter weet wat de dresscode is dus aarzel niet om tips te vragen.

Lichaamstaal:
Let op je lichaamstaal. Handdruk, oogcontact en een zelfverzekerde houding zijn belangrijk. Ze dragen bij aan een positieve indruk. Vraag de Netwerkt recruiter om feedback als het gaat om de eerste indruk die je maakt.

Wees punctueel:
Kom op tijd voor je sollicitatiegesprek! Beter te vroeg, dan te laat.

Kandidaat in gesprek met functiespecialist bij Netwerkt
Kandidaat na succesvol gesprek bij Netwerkt

Leerproces

Onthoud dat solliciteren een proces is waarbij zelfreflectie belangrijk is. Zie een sollicitatie ook als een leermogelijkheid en pas je aanpak aan op basis van je ervaringen.